Comunicat de presa

Autorul: axinia catalin
Subiect: Comisia de experti
Adaugat la : July 24, 2012   Vizualizari : 451

Grupul de inițiativa, format din membri si voluntari din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale MERIDIAN, Filialei Cluj UST Cartel Alfa şi Organizației Studenților Stomatologi din Cluj-Napoca a desfasurat o audierea publică cu tema "Eliminarea discriminării privind beneficiarii transportului in comun gratuit in municipiul Cluj Napoca" in data de 20 iunie 2012, la sediul Clubului C.F.R. din Cluj-Napoca, str. C.D. GHEREA nr. 17, incepand cu ora 11.00.
Scopul urmărit al evenimentului a fost formularea unor concluzii legate de următoarele subiecte:
- Cum apreciați faptul ca exista salariați cu venituri reduse care nu beneficiază de facilitați aferente transportului public urban in Cluj-Napoca, fiind obligate sa angajeze cheltuieli de minimum 10% din venitul net pentru deplasările zilnice la si de la locul de munca?
- Cum apreciați oportunitatea unei redistribui a facilitații de transport urban gratuit intre actualii beneficiari ai gratuităților si salariați, in condițiile menținerii/creșterii cuantumului subvențiilor acordate de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca ?
- Care apreciați ca ar trebui sa fie criteriile prioritare de acordare a gratuităților pentru transportul public urban in municipiul nostru?
- Care apreciați că ar trebui să fie limita maximă optimă a veniturilor pentru condiționarea acordării de gratuități la transportul public in comun? Cum ar trebui stabilită această limită? Unitar pentru toate categoriile sau diferențiat? Este oportună o astfel de limită, indiferent de categoria socială?
Cu ocazia audierii publice s-au depus 19 de depoziții scrise, structura acestora pe categorii de parți interesate fiind: una din partea unei organizații ale societatii civile; 12 din partea unor persoane fizice (din care 2 pensionari); trei din partea sindicatelor; una din partea patronatelor si cate una din parte unui jurnalist, si, respectiv, a unui parlamentar.
Comisia de experti independenti si-a prezentat raportul cu ocazia conferintei de presa organizate la aceeasi adresa, in data de 18 iulie 2012, ora 11.00.
Recomandările acesteia se refera la realizarea unui studiu de fezabilitate de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca referitor la nivelul modificării modului de acordare a subvențiilor aferente transportului urban local in comun, ținand cont de următoarele:
- Stabilirea unei limite maxime optime a veniturilor pentru condiționarea acordării de gratuități la transportul public in comun (prin intermediul unor experți independenți), corelata cu nivelul veniturilor personale nete ale beneficiarilor gratuităților aferente transportului urban local din municipiu;
- Renunțarea la apartenenta la un anumit statut social a beneficiarilor gratuităților aferente transportului urban local din municipiu;
- Realizarea unei evidente clare a modului de utilizare a gratuităților susmenționate atat de către actualii cat si de către viitorii beneficiari ai acestora;
Informatii suplimentare se pot obtine de pe adresa URL: http://echitatecluj.blogspot.ro/.
Comisia de experţi: Valentin ILCAȘ - președinte UST Cartel Alfa Filiala Cluj - președinte, Ana LUDUȘAN - președinte Filiala Cluj LADO - membru, Dr. Daniel Liviu DECEANU - asistent universitar FSEGA, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca - membru.

Resurse Web :